Logo noraniculescu.ro

Călătoria unui psiholog în domeniul nașterii

Cu emoții mă avânt în prima mea postare de pe acest blog.

Intenția mea cu acest site și cu acest blog este să ofer periodic frânturi din mine, să împărtașesc din experiența mea de practicant și formator ca doula la naștere și postpartum, ca educator prenatal Lamaze si ca Birth Story Listener, cu oricine mă va urmări și poate se va simți inspirat de postările mele.

Pentru cine nu mă cunoaște, eu ca formare sunt psiholog. Însă de imediat 8 ani, am început călătoria mea în lumea educației prenatale. M-am format ca educator prenatal Lamaze și în acești ani au trecut prin mainile mele aproximativ 1200 de familii cu puii aferenți. Totul s-a întâmplat sub umbrela “Cuibul Berzelor”, care a devenit primul meu copil.

Cuibul a crescut enorm în această perioadă, ajungând cel mai mare centru de educație pre și postnatală din țară. Sunt constant uimită cum oameni din alte colțuri ale tării au auzit de Cuib și unii chiar devin parinți ai Cuibului prin participarea online la cursurile sale.

În toamna lui 2010 am facut următorul pas semnificativ în creșterea mea în acest domeniu si am participat în SUA la un curs de formare ca doula la naștere cu cei de la DONA International. Auzisem de meseria de doula la cursul de formare ca educator Lamaze și mi s-a părut ceva fabulos. Gândul că aș putea să mă specializez pentru a oferi sprijin emoțional, informațional și fizic ne-medical parinților în travaliu și la naștere a părut să fie cireașa de pe tortul educației prenatale.

Nu am putut anticipa însă drumul greu și anevoios care mă aștepta în față… căci este nevoie de muuult timp, rabdare, bun simt, modestie și perseverență, pentru a introduce un concept nou într-o țară cu o rezistență la schimbare considerabilă. Atât părinții, cât și cadrele medicale au nevoie pe buna dreptate să înțeleagă ce face o doula, ce NU face o doula, care sunt beneficiile pe care o doula profesionistă poate să le aducă mamei în acele ore intense, care sunt beneficiile pentru echipa medicală și cum toți pionii importanți implicați în procesul nașterii pot colabora pentru o experiență mai bună, mai ușoară și mai plăcută a tuturor.

Despre toate acestea, dar și despre rolul unei doula postpartum scriu constant pe site-ul www.doula.ro, cu scopul de a informa, educa și de a facilita accesul parinților în căutare de un asemenea sprijin către doulele formate de mine de-a lungul ultimilor 6 ani. Organizez constant 2-3 cursuri de formare ca Doula la nastere anual, la care participă femei cu inima deschisă și dornice să aducă o schimbare în bine în acest domeniu, femei care vin din întreaga țară pentru a-și urma “chemarea”.

Iar începând cu primăvara acestui an, dupa un proces lung de vreo 9 luni…precum sarcina, s-a născut și Cursul de formare ca doula postpartum, la care am lucrat împreună cu colegele mele Maria Mermezan și Emma Boală. Este un proiect tare drag nouă, pe care-l susținem împreună, lucru care mie-mi aduce multă împlinire, deoarece apreciez valoarea lucrului în echipă!

Și pentru că eu cred cu tărie că omul cât trăiește învață și pentru că sunt convinsă că fiecare experiență, curs, om pe care-l întâlnim, ne modelează într-o formă sau alta, anul trecut am trecut printr-o formare de aproape 6 luni în ceea ce se numește Birth Story Listening. Am învățat de la un om extraordinar…un mentor în adevăratul sens al cuvantului…care reușește să mă inspire și să mă motiveze să devin și mai bună și mai înțeleaptă și mai conștientă. Numele ei este Pam England și este fondatoarea Birthing From Within. Este o femeie cu peste 30 de ani de experiență ca moașă și psihoterapeut în Statele Unite și cu o abordare plină de compasiune asupra procesului nașterii și perioadei postnatale. Acest lucru surprinde, într-o lume în care aceste subiecte sunt extrem de polarizate.

Birth Story Listening este un proces profund de procesare și integrare a unei nașteri care a lăsat răni – fizice sau emoționale, sau a unei nașteri care a lăsat în mintea și în sufletul nostru întrebări ce încă nu au primit raspuns și care revin constant în mintea noastră. Este un proces ce se adresează oricui simte că este în căutare de răspunsuri, integrare, înțelegere și pace – mame, tați, moașe, medici și doule deopotrivă.

După o naștere personală care a lăsat răni adânci, știu exact cât de importantă este vindecarea și linistea! BSL este un proces focusat pe soluție și nu atât de mult pe problemă, fiind astfel un “instrument” ce poate să aducă schimbări palpabile rapid și în profunzime. Acum, un an mai târziu de când am descoperit și am început să aprofundez acest proces, mă simt și mai binecuvantată și recunoscătoare că am șansa să ajut și pe alții să facă asemenea schimbări în viața lor, cu atât mai mult cu cât sesiunile de BSL le pot face cu oricine, din orice colț al acestei lumi, atâta timp când avem conexiune la net și absența distractorilor pe perioada sesiunilor.

Și pentru că modul în care mă inspiră și mă motivează Pam England și abordarea Birthing from Within este atât de profundă, în acest an am făcut pasul următor și am devenit mentor BFW, integrând acele elemente profund transformatoare și în cursurile Lamaze pe care le susțin, căci am încredere absolută că beneficiile pentru părinți merg mai departe decât pot ei anticipa înainte de a ajunge la acel prag de trecere numit naștere.

Vă invit alături de mine în acesta călătorie și abia aștept să vă cunosc prin intermediul gândurilor și comentariilor voastre!

Parerea ta